facebook Naar Cyclos
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)

GELD en ECONOMIE

De officïele sites van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt; en die van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

Kijk wat Mike Maloney heeft te zeggen over geld, (centrale) banken en nog veel meer .. in zijn Videos en zijn website The hidden secrets of money

Econoom Richard Werner maakte een documentaire over de invloed van de Japanse centrale bank op de Japanse economie: Princes of the Yen

Economix is een prachtig en helder comic-boek waarin de geschiedenis van de economie wordt verteld, van de 17e eeuw tot nu. Zie Economix: how our economy works (and doesnt work), in words and pictures. Wordt dit de eerste Nobelprijs voor een comic book?


Noppeskantoor: bel voor een afspraak

Telefoon: 020 - 4288080 (Ellen 0610 295137)

Noppeskunstenaars tonen hun werk

Na een voorstelling in onze Buurtsalon, ook via deze site. Zie verder omlaag.


Wat is Noppes? Bekijk de Noppesflyer

Voelt je je aangesproken? Word dan proeflid voor 1 euro en probeer onze LETS-cirkel een half jaar uit. Kijk op de agenda (rechterkolom) voor onze activiteiten en kom een keer langs op ons kantoor of bij een van de eetavonden (Buurtsalon Jeltje). Je zult je snel thuis gaan voelen, en we leggen je meteen uit hoe Noppes werkt.

Wat is LETS?

De LETS-tijdlijn / nullijn / aantal transacties: 

Noppes nullijn

Bij een LETS is de som van de saldi van alle leden altijd o. Het gaat dus niet zozeer om je saldo, maar veel meer om het aantal transacties dat je doet. Hoe meer leden en hoe meer handel, des te groter (en warmer) ons cirkeltje. De som van de saldos is altijd nul - maar die van de leden en hun transacties zeker niet!


AMUSE: Noppes maakt dat ik me rijk voel. En waarom?

Omdat ik door te koken, te chauferen en bestuurslid te zijn, me kan permitteren om:

Naar Zigeuner (Lientje) te gaan voor mijn lastige voeten. (Ze is echt heel goed).

Heerlijke walnoten, en  lavendelolie te kopen tegen noppen, en in dit geval de olie ook in Euro's bij Shava. Hij moet de olie ook in Euro's betalen,maar die is dan ook van een geweldige kwaliteit en stukken goedkoper.

Emiel, Shava is ook degeen die mijn vlonder in de olie heeft gezet voor noppen. 

Laat ik vooral Bob (Checkus) niet vergeten met zijn creatieve oplossingen voor alle huis,tuin en keukenklussen.

Ieder jaar is Mstof (Karin) degeen die op professionele wijze mijn warrige boekhouding verzorgt en me tips aandraagt.

Ben ik in de lappenmand of weer eens door mijn rug is Tommie(Wanda) mijn reddende engel.. 

Snap je waarom ik me rijk voel bij Noppes?

Al die bovenstaande noppers... en sorry voor degeen die ik vergeet,  heel hartelijk dank!!


Enthousiast Noppeslid ASSIOPEA

NU TE NOP! Waarom is niet heel Amsterdam lid van noppes? Of tenminste de helft? Ik heb echt geen idee. Zo halverwege dit jaar is het een goed moment om eens te kijken wat ik sinds 1 januari aan Noppes heb gehad, behalve gezelligheid en leuke contacten.

Het begon meteen al goed: in januari volgde ik met enkele andere enthousiastelingen een serie van drie workshops cartoontekenen bij Mijlstap. Dat was niet de eerste keer en opnieuw héél leuk. Door Mijlstaps bijzondere opdrachten kwam ik ook tot resultaten die ik echt niet van mezelf verwacht had. Het zelfvertrouwen zakt wel weer weg en nee, een professional zal ik niet worden, maar ik hield er genoeg aan over om af en toe iemand een toepasselijk kaartje te kunnen sturen. Nu ja, heel af en toe.

In februari bedacht ik dat ik nu eindelijk eens mijn trap – vermoedelijk daterend uit 1884 - zou moeten schilderen, maar dan moest er wel eerst geschuurd worden. Zulk precies werk is niet mijn forte, maar wie wil zoiets nu doen? Tegen beter weten in vroeg ik dat tijdens de culinair, en zie: twee weken later had Marklop de trap geschuurd. De keukenvloer zou nòg meer bukken worden, dus geen wonder dat zij het nu wel even mooi vond. Maar op de volgende culinair bleek nieuw lid Albert 1 bereid, en dat terwijl hij vijf minuten tevoren van zichzelf nog niet wist waarmee hij noppen zou kunnen verdienen.

Een paar jaar geleden deed ik een cursus schaken in Oud-West. Heel leuk, maar mijn vorderingen sindsdien hielden niet over. Een maand of twee geleden gaf Vimal mij echter een schaakles, en sindsdien kroop mijn niveau in de rating van Chess.com gestaag tot voor mij ongekende hoogte, die overigens nog steeds niet heel erg hoog is.

Zacht gezegd. Mijn veertigjarige appelboom was nog nooit echt goed gesnoeid, en dat was te zien. Maar gelukkig telde Noppes sinds kort een appelbomenspecialist: Gangbaar; hij snoeide niet alleen de boom maar klaarde ook diverse tuinklussen die ik zelf niet goed kan. Sindsdien weet ik dat er een appelras bestaat met de suggestieve naam “zijden hemdje”, en daar word ik helemaal blij van. Op de culinair van juni bood Sunchild zich aan om daags voor mijn “Open Atelier” te helpen om mijn keramiek uit de kelder te krijgen, en toen tijdens de twee open atelier-middagen J8coco langs kwam kon ik haar meteen een jurkje meegeven dat ik zelf nooit zo netjes zou kunnen zomen als zij dat kan.

Dit was de oogst van het afgelopen half jaar, en om dit verhaal niet te lang te maken laat ik het hier maar even bij. En voor wie wil weten hoe ik aan mijn noppen kom: ik help maandelijks bij de Culinair in Jeltje, en ik vernop tulpenvazen en meer keramiek. Ik had in een vorig leven nooit kunnen vermoeden dat ik zulk voordeel zou halen uit mijn hobby. Ik zou het heel leuk vinden om op de website van anderen te lezen hoe ze gebruik maken van Noppes. Misschien kom ik dan nog op nieuwe ideeën. Assiopea


Vrienden van Noppes

LETS-Talk! Een avond met 14 andere LETS en 1 Timebank

LETS-Talk!

Vrijdag 10 juni aten we met Pebbles (Amsterdam) en LETS Arnhem, Drachten, Denhaag (Timebank), Ermelo, Hilversum, Nijmegen, Purmerend, Rotter-DAM, Texel, Utrecht, Woerden en Zoetermeer. Het grootste netwerk kwam uit België: LETS Oostende. Elke LETS kreeg kort het woord. Er was veel warmte, veel gemeenschappelijke ervaringen, onverwacht veel optimisme en veel ideeën. We bedanken alle aanwezigen en iedereen die meehielp aan de voorbereiding. We houden contact met elkaar, en deze LETS-Talk krijgt zeker een vervolg!

Lokatie: Buurtsalon Jeltje, Foto: Erica Witte

Bezoek uit Antwerpen

Op maandag 2 mei ontving Noppes een delegatie van de opleiding Maatschappelijk werk uit Antwerpen (België) voor een informatieve lunch in het Noppeskantoor (lees verder bij Journaal).

Lunch met Antwerpenaren in Noppeskantoor

Lokatie: Noppeskantoor, Foto: Rembrand / Floris04


Over Noppes

Noppesleden zijn ondernemend:

Een kleine willekeurige greep:

SavitaSneeuwWandeling.jpg

Erik Haezebrouck is oprichter van spiritueel centrum Savita. Soms worden er Noppesweken georganiseerd. Meer info: www.savita.nl.

biodanza

Vera Lötters geeft cursussen Biodanza voor vrouwen (ook deels in noppen).
Meer info: www.biodanzametvera.nl

Noppesleden zijn creatief

12 Noppeskunstenaars toonden via 2 beamers 80 werken op culinair van 9 sept 2016. Hieronder staat een compositie met van iedere kunstenaar een werk (bovenste rij; vlnr:) Hillye van Eerten, Fenneke de Kramer, Eric Simons, Hedwig van der Heijden, Floris Hollestelle, Hans Puts; (onderste rij; vlnr:) Hanneke van Wijk, Irene Sminia, Mine Yapar, Sara Schrijvers, Erik Harperink, Wilma Breukelaar.

Klik op de namen om naar hun websites te gaan.

Postzegels kunstenaars 9 sep 2016


Noppes is een economisch netwerk:

De meest populaire diensten bij Noppes zijn vervoer en hulp bij verhuizingen, klussen in huis, belastinghulp, hulp bij computerproblemen, massages en spiritueel aanbod. Andere voorbeelden zijn de reparatie van apparaten, dierenoppas en kledingherstel.

Er worden allerhande goederen verhandeld: kleding, sieraden, fotolijsten, boeken, huisraad, muziek- en filmdragers, fietsen - je kunt het zo gek niet bedenken. 

Noppes is een sociaal netwerk:

Noppes heeft een kern actieve leden die regelmatig bijeenkomsten organiseren voor de vereniging. Dit zijn om te beginnen de maandelijkse culinairs, ook dit jaar weer in Buurtsalon Jeltje. Hier kun je informeel bij een goedkope maar lekkere maaltijd elkaar leren kennen.

noppesSocNet.jpg

NY2016_borrel.jpg
(Foto's: ROVER61, foto Hans en Tine: GERT)


Een beetje geschiedenis ..

LETS ontstond in 1983 in Canada, in het stadje Courtenay in Comox Valley. Bij het vertrekken van de militaire basis en de enige andere werkgever, verloren heel veel burgers van het stadje, tamelijk gelegen in The Middle of Nowherehun baan en inkomen. Ondernemend als ze waren lieten ze zich niet op de kop zitten en verzonnen een systeem om toch onderling te kunnen blijven handelen. Aangezien ze snel door hun dollars heen waren, werd het een gesloten systeem met een eigen munt. Ze noemden het LETS, wat staat voor Local Exchange and Trade System.

In 1993 werd NOPPES opgericht. Dit gebeurde door een groep studenten en krakers, met steun van Strohalm. Strohalm zag dit ruilhandelsnetwerk als een proefproject, om te zien hoe groot een LETS in Nederland zou kunnen worden. Het ledental groeide tot 1100, en nu, in 2017, zitten we op ca. 450 leden. 
Noppes-bestaat-al-20jaarkopie440.jpg

Eh .. alweer 24 jaar (;-)

Een video-impressie van ons 20-jarig bestaan: 

http://www.youtube.com/watch?v=EZv1cYz3tAI&feature=youtu.be

Het bestuur