facebook Naar Cyclos

15-16 december 2017 Verslag van de Culinaire Muzikale Thema-avond op Texel met het bezoek aan de Sterrenwacht,

Verslag van de Culinaire Muzikale Thema-avond op Texel met het bezoek aan de Sterrenwacht, 15-16 december 2017.
Ons weekend begon op 15 december 2017 met een bezoek aan de Sterrenwacht. We kregen een lezing van professor Veth, over zwaartekrachtgolven en de kosmische herkomst van goud.
Zaterdagochtend togen we naar het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, Ecomare, centrum voor Wadden en Noordzee en naar museum Kaap Skil, de grootste ankerplaats van de Gouden Eeuw.
De muzikale Culinaire middag begon met de locale “LETS make Music-groep” met karaoke. Er werd voluit meegezongen, ook in het Frans.
Als borrelhapjes waren er nacho's met guacamole, als entree meloen met parmaham, stoofpot van Iers- en Texels rundvlees, sambal goreng boontjes met witte rijst en atjar ketimoen. Als dessert was er onze favoriete ijs met chocolade au bain marie en banaan. Organisatie: TEXEL en ARJUNA
"Gezellige avond met muziek/meezingen en heerlijk eten door Fred & Ingrid verzorgd, heel best geslapen onder Texels wollen dekbed: in het B&B huis is alles aanwezig !! en een uitgebreid ontbijt. Hele programma zeer aan te raden." Rob Hartman.

http://www.noppes.nl/content_images/dec2017Texel.jpg


Vrijdag 8 december 2017 CULINAIR in Salon Jeltje

REMEDIAL (Marian Smook) schreef een gedicht (om in de Sinterklaas sfeer te blijven) over afgelopen CULINAIR. Het was een drukke, gezellige boel in Salon Jeltje.

Sint is gegaan en gekomen
Heeft de discussie meegenomen
Nu op naar de dennenbomen
En voor de Noppes gastronomen
Die van een feest Culinair dromen
Het menu aan Mariska ontsproten
Maakte dat wij allen intens genoten
Een schotel met paddenstoelen overgoten
Met een versierd dessert afgesloten
Een deelneemster vrolijk en licht aangeschoten.
Het was een regelrecht feestmaal de afgelopen Culinair.
Alle tafels prachtig gedekt en iedereen met elkaar in gesprek.
Langs de wanden de tafels met aanbiedingen.
Die gretig aftrek vonden.
En tot grote vreugde een nieuw lid.
Ze heeft ons gevonden op internet,
omdat ze een nieuwe invulling voor haar vrije tijd zocht.
Alwin vertelde ons vol passie over de optredens van zijn koor rond de kerstdagen.
Rembrand riep ons op mee te denken over de viering van het 25 jarig jubileum volgend jaar november.
Buiten hagelde het.

popdec17

Aan het eind van de avond werden we verrast door een optreden van Marian. Met haar rat aan touwtjes en stangen liet ze ons ademloos kijken, hoe deze Baldiz een klein stoffen hondje uit een doosje bevrijdde .


Vrijdag 24 november 2017 Culinaire Thema-avond Thema: “Wild” voor Kerst?

Het onderwerp van de Culinaire thema-avond in de Havelaar was “wilde dieren” o.a. roofdieren in Nederland. TEXEL stelde een aantal dierenquizvragen, waaronder: Wat is het grootste roofdier in Nedeland? Dit bleek de grote grijze zeehond te zijn.Enkele malen zijn de wolf en de lynx gesignaleerd in het grensgebied.
Dr DAAN liet een film zien van o.a. Een vos in het Vondelpark. https://www.hetvondelpark.net/Natuurnieuws/DeVos
Hiernaast liet ARJUNA foto's van wilde dieren in Afrika zien; de “The Big Five”, de grootste en gevaarlijkste dieren om te jagen, Hierbij was er toepasselijke muziek uit het Nationaal Park de Serengeti, waar deze dieren leven.

Als hapjes waren er pannenkoekjes gevuld met een “wildpotje” in roomboter, granberries en tijm gestoofd. Een Iranese Spinazie salade van Turkse yoghurt en verse koriander Een gemengde salade met Turkse yoghurt Als dessert: roomijs met een pannenkoekjeSta

Het was een geslaagde Culinaire-Thema avond, Dank aan Dr DAAN, TEXEL, MIJLSTAP, DEWI, HARTMAN, ZEN2TUX, JOKEB, Ria Organisatie ARJUNA


Uitkrant November 2017 over NOPPES

Ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Burgemeester Van der Laan maakte de Uitkrant het Themanummer: "Lief Amsterdam", november 2017, (naar aanleiding van zijn uitspraak dat "Amsterdam de liefste stad ter wereld is").
NOPPES komt daarin voor onder de kop "Sociaal Amsterdam 2: Delen", met twee foto's. Op dezelfde pagina wordt lunchroom Trust op de Albert Cuyp genoemd waar je zo veel kunt betalen als je wilt ('pay as you feel’).

uitkr

uitkrrd


Vrijdag 3 november 2017 Vegetarisch Eten met Muziek door LEKKER

LEKKER kookte dit keer voor 100 mensen in Zaal 100! Samen met een ploeg vrijwillige helpers. Rijk gevulde Bonensoep vooraf. Op het hoofdmenu stond een taco gevuld met Chili non carne, Salade met granaatappeltjes en nog veel meer. Het toetje was een homemade ijsje met vruchten. Ongelooflijk mooi geserveerd en gedecoreerd! En dat voor maar 5 euro en 5 nop (dus de helft van de prijs in noppen). Na afloop was er een Salsa workshop (5 euro) door een leraar (uit Havana) van SalsaSchool Sabroso. Wat een Top Avond! Bedankt Erik.

03112017

Samen met veel vrijwilligers kookt Noppeslid LEKKER (Erik Wilschut) al 30 jaar vegetarische maaltijden voor grote groepen mensen. LEKKER heeft ons in de loop der jaren zo "opgevoed" dat we met zijn alleen meer vegetarisch zijn gaan eten. Toen hij met koken voor groepen begon was dat nog lang ziet zo vanzelfsprekend. Mede dankzij zijn doorzettingsvermogen en enthousiasme is er veel meer aandacht voor gezond eten (zonder dierenleed). www.vekologisch.nl

03112017 erik


Dinsdag 31 oktober Culinaire Thema-avond van ARJUNA in De Havelaar

Haloween en een lezing met diashow over Gezichtsbedrog bij Buurtcentrum De Havelaar. Organisatie: ARJUNA en anderen. De pompoenen zijn gesneden door TEXEL. Met natuurlijk (Texelse) pompoensoep en een quinoa-ovenschotel, sla, en banaan met ijs en chocola toe.

31 oct 2017


13 oktober 2017 CULINAIR Salon Jeltje

Op de tweede vrijdag van de maand verheug ik me de hele dag op Noppes CULINAIR. Een beetje verscholen in de Eerste Helmersstraat staat Buurtsalon Jeltje. Geen buurthuis, maar een ”salon”. Ook het huisnummer onderscheidt zich. Een reusachtige rode 206! Langs de keuken, die al heerlijk geurt, loop ik de zaal binnen. De tafel is al gedekt.
Aan het eind van de ruimte troont Mariska achter haar geldkistje. Elke bezoeker schuift bij haar aan om te betalen, maar blijft graag daar zitten. Telkens wordt een stoel bijgeschoven en de eerlijke betaler moet moeite doen om zijn bijdrage te storten. Als daar geen ruimte meer is, gaan de laatste bezoekers een beetje teleurgesteld in een hoekje zitten.
Achter een computerscherm wisselen twee mannen in ICT taal gegevens uit. Zij lijken zich niet bewust van de anderen. Het eten is klaar en we worden aan tafel genood. De meesten kennen elkaar al lang en vertellen elkaar verhalen, waarvan ik vaak de pointe mis.
Ik ben nog zo nieuw. Ik zoek een plekje naast een mij onbekende buurvrouw en om mijn onverzadigbare nieuwsgierigheid te bevredigen, wil ik weten of zij al lang Noppes deelnemer is en waarom? Langzaam wordt het gesprek algemener en bestoken we elkaar met gevatte grapjes.
En dan het telkens weer heerlijke eten. Deze keer gevulde wraps. Liefdevol gerold rond verse groente en geraspte kaas. En dan een heerlijke soep. Allemaal gaan we uit een dampende pan een bord vol halen. En als tegenwicht voor al dat gezonde voedsel een groot stuk appeltaart. Kom ook een keer. REMEDIAL


26 september 2017 Thema-Culinair in De Havelaar

Noppes(ere-)lid ARJUNA organiseerde in september weer eenThema-Culinair voor Noppesleden en Buurtgenoten (van het stadsdorp) in De Havelaar.

Deze stond in het teken van een lezing over de Los Reyes (Gypsie Kings) door BEGONIA (Pit). Vader Reyes begon met zijn 5 zonen en 6 dochters. De vrouwen dansten er oorspronkelijk bij, maar raakten later uit het zicht. Er waren bijpassende en veelkleurige Spaanse tapa’s (o.a. gehaktballetjes , gazpacho en dikgevulde pizza’s) Ook werden er reisverhalen verteld. Zie de foto's van Noorwegen en De Alpen.

drdaan

DRDAAN in de Alpen

En er werd een film vertoond over de Pre SAIL op Texel. MAGNANI (Marjan) liet bij het etentje in De Havelaar foto’s zien van Noorwegen. En Dr.DAAN (Daniel) vertelde over zijn voettocht langs de Via Alpina, dit jaar over de bergen van Frankrijk en Italië. En tot slot vertoonden ARJUNA (Ingrid) en TEXEL (Fred) een filmpje van de Pre-SAIL op Texel eerder dit jaar.

nrwn

Foto: MAGNANI (Noorwegen)


11 aug 2017 Foto Culinair Da Costaplein

Dr. Daan maakte deze foto van de borrel, voorafgaand aan Noppes Culinair op het  Da Costaplein op 11 augustus 2017:

Noppes.DaCostapleinCulinair11aug17sh.jpg


Din 27 juni 2017 Verslag dr. Daan van Arjuna's Culinaire thema-avond

De Culinaire Thema avond van ARJUNA in de Havelaar, betekent niet alleen heerlijk eten, ookworden de gasten getrakteerd op de wetenswaardigheden in het kader van het speciale thema van de avond. 

Wij hadden eerder 'Eten uit de Natuur' waar we allerlei vergeten Hollandse groenten van een Texelse bioboer geserveerd kregen. Als hoogtepunt kwam een natuurgids van de Koeweide uit het Vondelpark die een overzicht gaf van alle eetbare planten die daar te vinden waren.
Uiteraard geïllustreerd met fraaie foto's.
 
Daarna was het thema 'Walvissen' waar allerlei walvisfilmpjes vertoond werden, n.a.v. de aangespoelde walvissen op het strand op Texel.
Vervolgens het Thema 'Nucleaire Energie' waarbij een stralingsexpert van het RIVM ons uitlegde hoe je een kerncentrale bedient en wat het gevolg is als je het verkeerd doet. Ook het eten was in thema, want op deze avond kregen we paddenstoelen op ons bord.
 
Als je jouw Noppen wilt terugverdienen kun je wat eerder komen om te helpen met piepers jassen en boontjes doppen. Misschien is dit wel het gezelligste gedeelte van de avond.
 
Afgelopen keer was het thema de 'Pulskorvisserij'. Een milieuvriendelijke manier om platvis te vangen, maar politiek gevoelig.
Eerst werd een film gedraaid over het werk op een vissersschip. Onze eetlust werd gestimuleerd terwijl wij zagen hoe de platvis uit de netten kwamen en nog levend gekaakt werden en vervolgens in ijs gelegd.
De verantwoord gevangen sliptong werd door TEXEL vakkundig bruin gebakken, en we kregen ieder twee stuks.
 
De techneuten onder de eetploeg hebben nu eindelijk uitgevonden hoe het gasfornuis en de afwasmachine werken, dus volgende keer kan het alleen maar nog beter gaan.
Volgende maand wordt er weer in thema gegeten, wij laten het onderwerp afhangen van de actualiteit. Ik zal er zeker weer zijn!
 
DR.DAAN


23 juni 2017: Foto ALV

NoppesALV23juni2017.jpg

Deelnemers aan de Noppes Algemene Leden Vergadering op 23 juni 2017.
Zie voor een grotere weergave van de foto: Noppes Facebook. 
Gert


29 jan 2017 zondagmiddag. 2 Verslagen bIodanza en dance

Een hele sfeervolle en gezellige dansmiddag in Salon Jeltje met een mooie opkomst van Noppes leden en introducees. Vera (THIKA) stak de loef af met een orginele biodanza workshop. Daarna draaide dj Gert (GERT) swingende nummers waar lekker op gedanst werd.

20170129GreenDance420.2.jpg
Biodanza  gaat over ‘de magische mix van muziek, dans, ontmoeten en zijn’. Biodanza werkt niet met voorgeschreven pasjes, dansers volgen hun gevoel en creëren hun eigen beweging. Volgens Vera komen mensen die veel biodanza doen vaak lekker in hun vel te zitten. Ook ervaren ze vaak meer energie, creativiteit, plezier en verbinding in hun leven. Vera had een hele mooie workshop samengesteld. Puur fijn om mee te maken.  www.biodanzametvera.nl

In het dance gedeelte was er een relaxte, opgewekte en soms uitgelaten sfeer. Te horen was een mix van recentere muziek als Avicii / Hey brother / Levels; Chris Malincha / So good to me; Arnum van Buuren / What I feel en krakers als Prince / 1999; Zucchero / Guantanamera; Wes / Awa Awa; Los Lobos / LaBamba; Stones / Miss you. 

Dat gaan we vaker doen.
Verslag en foto's Gert

 

20170129Dance420....jpg

Verslag Lientje (ZIGEUNER) 29 januari 2017 Biodanza en Dance:

     Nadat we in Salon Jeltje eerst de vele tafels en stoelen aan de kant hadden gezet, kwam er een prachtige dansvloer te voorschijn. Lichtjes, slingers en ballonen werden opgehangen. Weldra kwamen de dansers binnenlopen.  2 daarvan hadden nog nooit een Biodanza-workshop ervaren. Extra uitdaging voor Vera. Nadat we ons in de kring voor gesteld hadden, begonnen we de workshop. De 5  kwartier waren helaas zo voorbij.

Terwijl er allerlei heerlijk meebrachte versnapperingen klaar gezetwerden, begon Gert zijn deel van de middag. Heerlijk vrij bewegen op muziek, iedereen genoot zichtbaar!

20170129 Da3a.jpg

Wat super  fijn dat het bestuur aan de dansers  heeft gedacht,  toen bleek dat er nog dagdeel voor  de huur niet ingevuld was....Dank  je wel namens alle dansers en creators,   wij  hebben deze middag met  zijn allen omarmd.....
Lientje


13 jan. 2017 Nieuwjaarsbuffet

CuliNieuwj2017-1.jpg

Smullen in Salon Jeltje op een
sfeervol Noppes Nieuwjaarsbuffet.

CuliNieuwj2017-2.jpg
CuliNieuwj2017Sa.jpg

Op het menu stonden:
Toast met chutney
Kikkererwtenschotel
Kaas met druiven.

Foto's van Yolanda (Ayoveda).CuliNieuwj2017-4.jpg


11 november 2016 Markt en Culinair

OP DE MARKTZIJN UW NOPPEN NOG MEER WAARD! Markt en culinair 11--11-2016.
De toch heel ruime Jeltje-zaal was bij nader inzien niet zo van elastiek als was gedacht, dus er moest nog even geïmproviseerd worden om alle marktlui een plek te geven. Maar ziedaar, dat lukte, al was het nu wel héél vol met ook nog tafels voor twee-en-dertig eters. Er moest dan ook behoorlijk gezigzagd worden om van A naar B te komen. Vanwege de markt was het al vroeg een gezellig geroezemoes. Het aanbod was divers, zelf ging ik zielstevreden naar huis met een boek van Heinrich Bóll. Mijn gasten waren diep onder de indruk van de kookprestaties van Amuse, en niet ten onrechte. Één van hen beiden vroeg ongelovig aan haar of zij ook alle boodschappen had gedaan. Ja dus. Leuk als mensen zich realiseren wat er allemaal bij komt kijken! Gelukkig waren er op voorzitterlijke aansporing ook nu weer ruim voldoende afwassers en opruimers. Dankdank! Assiopea


10 jun 2016 - LETS-Talk: 14 Lets bezoeken Noppes - verslag door Lets Nijmegen

Noppes Culinair eten bij LETS Amsterdam, samen met andere ruilkringen

door: Ineke Boomman, LETS-Nijmegen

LETS Amsterdam organiseert elke maand een etentje voor haar leden. Op vrijdag 10 juni werden andere ruilkringen uitgenodigd voor dit culinaire evenement.Ineke en Maria van LETS Nijmegen waren erbij.

Veertien andere alternatieve muntverenigingen aten mee in Buurtsalon Jeltje, niet ver van het Vondelpark vandaan. Tussen de gangen door waren er een soort van LETS-TED-talks met ervaringen van de ruilclubs.

Noppes staat voor LETS Amsterdam en heeft een ruimte, die drie keer per week open is. Om dit te betalen wordt van de 450 leden zo’n 25 euro contributie per jaar gevraagd. Wel kun je al voor 1 euro een half jaar uitproberen of LETS iets voor jou is.

Een andere Amsterdamse ruilkring is ruilclub Pebbles. Hier word je met een klein bedrag lid voor het leven. Helaas heeft ruilclub Pebbles hierdoor veel slapende leden.

Veel LETS-kringen werken een beetje hetzelfde als LETS Nijmegen. In Hilversum ruilen ze met knikkers. In Drachten geven ze ook een gidsje op A6-formaat uit. In Purmerend zijn ze net begonnen. Onze buren in Arnhem bestaan al 20 jaar maar zitten een beetje in een dip door een dalend aantal leden en weinig bestuursleden. Veel kringen werken met Cyclos of een variant daarop en een aantal verenigingen zijn nogal aan het vergrijzen.

Daar heeft Time Bank, een platform waarbij kennis en vaardigheden worden verhandeld met tijd als ruilmiddel, geen last van. Een lid vertelt dat ze al 1500 geregistreerde gebruikers hebben, waarvan meer dan de helft in Den Haag woont. Volgens hun Engelstalige website staat een uur werk voor een uur tijd.

Arie uit Rotterdam begint met een compliment: “Top, wij werken mee aan de alternatieve economie.” Zelf doet hij dat met de Dam, de alternatieve munt voor Rotterdam. De Dam is vooral bedoeld voor ondernemende Rotterdammers: 75 % van de leden is ZZP-er. Ook niet-Rotterdammers kunnen lid worden. Een kernteam van zeven mensen wil de Dam groot maken.

Ook inspirerend is het verhaal van LETS Oostende, de enige aanwezig ruilclub van over de grens.

In deze kustplaats ruilen ze met schelpen en hebben ze de leus: Schelpen ja! Euro’s Neen!

LETS Oostende is voor de ganse Vlaamse kust en werkt met vaste evenementen zoals LETS Fashion, kledingruilfeest voor vrouwen en mannen, LETS Books, gratis boekenbeurs en LETS Zeppelin met muziekoptredens. Ze hebben ook een LETS-winkel en organiseren eens per maand een Veggie

(vegetarisch etentje). Om het Inter-LETSen tussen verschillende ruilkringen in België mogelijk te maken zijn zelfs twee betaalde krachten aangesteld. Leuk om te lezen op hun website zijn de vijf (slechte ) excuses om niet te LETSen.

Ineke vertelde over LETS Nijmegen als sociale club met veel actieve leden en ons Clarafonds, ruimte voor ledenbegeleiding en buddy’s; Maria over LETS-de-Luxe en Route des SEL.

Het was echt een leuk, lekker en inspirerend avondje in Amsterdam.

 

Ineke Bomman

 

 

 


22 jul - Noppes zomerbuffet

9 sept 2016 culinair met Noppeskunstenaars


2 mei - Noppes ontving Werkgroep kansarmen uit Antwerpen

Op maandag 2 mei ontving Noppes een delegatie van de opleiding Maatschappelijk werk uit Antwerpen (België) voor een informatieve lunch in het Noppeskantoor.

Lunch met Antwerpenaren in Noppeskantoor

Initiatiefneemster Johanna Verbert, vier medestudenten en een docent vroegen Noppes of een LETS een middel kan zijn in de strijd tegen kansarmoede. In de zin dat Noppes voor haar leden in veel gevallen makkelijker en veiliger is dan de eurowereld, konden we dit van harte beamen. Maar, een LETS is gebouwd op onderling vertrouwen en de bereidheid met elkaar te handelen, en dat vereist dus wel enig sociaal vermogen en ondernemerszin.

Op de foto: uiterst links Noppesleden Hanneke en Floris, drie studenten, Johanna Verbert, de docent, en Noppesleden Hans en Ariënne (van zakelijk Noppeslid Sauna Dacosta).


13 apr - ALV 2016 Nieuw bestuur, nieuw erelid, en meer

De Noppes ALV 2016 werd bezocht door ongeveer 25 leden. Op de vergadering werd ondermeer het huidige bestuur herkozen en trad Ellen toe. Het bestuur bestaat nu uit 4 personen, voorzitter Floris, penningmeester Erica, secretaris Mariska en kandidaat algemeen bestuurslid Ellen.

ALV 2016: Bestuursleden Erica en Ellen; Erelid Marjan en ALV-voorzitter Fred

Op de ALV 2016: de bestuursleden Erica (uiterst links) en Ellen (per ALV meelopend bestuurskandidaat), middenrechts Marjan die Noppes-erelid werd, de bijbehorende ere-oorkonde (van de hand van Arjuna) en ALV-voorzitter Fred (uiterst rechts). Foto's: Gert

ALV-3-460-4.jpg


12 feb - Waarderingsculinair voor alle Noppers!

Het was een waardevol waarderingsdiner daar op die bijzondere vrijdag in februari in Salon Jeltje. Buiten was het koud, maar binnen gloeide de gastvrijheid en zoemde de gezelligheid.

12-2-16 DSC_3337 - 440.jpg

Ik schat dat zo’n 35 mensen zich hadden verzameld. De meesten waren uitgenodigd door het bestuur omdat ze veel voor Noppes hebben betekend en anderen waren uit zichzelf gekomen.

Voordat de maaltijd begon, nodigde FLORIS 04 ons uit om in drie stappen waardering te oefenen: eerst moesten we onze buurman m/v eens flink knijpen om ons te reinigen van eventueel nog aanwezige valsigheid; daarna vertelden we aan hem of haar wat we zo in elkaar waarderen, om te eindigen met een stevige knuffel. De rest ging vanzelf. De bladerdeeghapjes met Roquefort van ASSEIOPEA lagen al klaar op prachtig gedekte tafels. Even later kwam AMUSE met een “voorname” champignonragout met rijst en wortelsla op de proppen die mij deed verlangen naar een vakantie in Frankrijk.

12-2-16 DSC_3321 - 440.jpg

De uitsmijter was een enorme witte smeuïge pudding-heuvel van ELLEN. Deze wonderschone vorm deed mij dan weer hunkeren naar het glooiende besneeuwde berglandschap van het Duitse Winterberg-Niedersfeld. Laat dat nou de plaats zijn waar onze collega-Nopper Erik zijn Centrum Savita heeft gesticht. Aan mijn tafel werd dan ook druk gesproken over de speciale Noppes week met allerlei activiteiten die  in Savita gehouden wordt (van 27-2 tot 5-3).

12-2-16 DSC_3396 - 440.jpg

Daarna konden Noppers initiatieven of een gericht aanbod onder de aandacht brengen.

ARJUNA vertelde van de culinaire avonden op dinsdagavond in de  Havelaar. KLAARTJE en KONTIKI  deelden hun positieve ervaringen in de Havelaar van de afgelopen keer en bedankten Dr.DAAN die daar roerende filmpjes had vertoond over Orka’s en walvissen.

Wat stuwen de organisatoren en deelnemers van beide culinaire avonden de kwaliteit toch op tot grote hoogte! Wat een teamgeest blijkt er te zijn binnen Noppes en wat vind ik het stimulerend dat er voor iedereen zo’n grote keuze is uit het aanbod van activiteiten.

12-2-16 DSC_3358 - 440.jpg

De laatste spreker was trouwe bezoeker TEUNTJE die zijn fietsenpark onder de aandacht bracht. Noppes barst van de vakmensen en zo leer je ze nog eens kennen.

Daarna was het de beurt aan het afwasteam en alle mensen die zich op de voorgrond of op de achtergrond verdienstelijk hebben gemaakt om deze avond tot een succes te maken. Complimenten voor dit verrassende initiatief. Dit smaakt naar meer!

Verslag: KONTIKI
Foto’s: CREATIEF (Sandra Bos)


29 jan 2016 - Nieuwjaarsborrel

Oftewel de NY lounge!  Bij binnenkomst overviel me een niet Noppesachtige sfeer. Allemaal vreemde gezichten en veel mensen met eigentijdse kleding (niet de recycling mode die Noppesleden kenmerkt) en een buitengewone mengeling aan leeftijden en accenten.  Ah, ik had even niet meegekregen dat het een mix was met Buurtsalon Jeltje en de Huurdersvereniging Oud-West die ook hun NY hadden!


29-01-2016Band440.jpg


Met deze wonderbaarlijke mix van mensen had het iets ongelooflijks bijdetijds! Het was heel druk, niemand hoefde elkaar te kennen, de sfeer was hartelijk en goedmuts en daardoor straalde van deze meeting een heel sympathieke buurt- en mensverbindende functie af. En wij Noppers genoten ook erg van het feit dat we een keer weer helemaal in de maatschappij waren beland. Zo leek het althans, ik weet niet of ik veel Noppers met niet Noppers zag praten, maar ik zag wel veel gelukkige Noppers.

 

29-01-2016ZaalII440sh.jpg

 

Ik ga het niet over de hapjes hebben: die waren helemaal te gek. In overdaad aanwezig, geen doorsnee borrelhapjes (ja natuurlijk:  ze waren door Mariska gemaakt!) hoog in kwaliteit en zich onderscheidend door originaliteit.

29-01-2016Tafel440..jpg

Ik betreurde steeds meer dat ik zo laat gekomen was. Steeds hoorde ik weer dat een van de bestuursleden van Noppes n.l. Floris Hollestelle  een bijzonder leuke NYspeech had gehouden. Optimistisch, positief en grappig,  wat een boel talenten huizen er in ons Noppers toch. Ik vond de borrel heel geslaagd en vrolijk, ik wil graag weer snel een NYborrel. Waarom niet iedere maand?  Op de nieuwjaarsborrel van Noppes!!

FredWillyFred440.jpg

Verslag: Klaartje / Willy. 
Foto's: Gert

Muziek: Begonia's trio met Griekse muziek.


2015 - Dam (Rotterdam) te gast bij Noppes

Afgelopen 11 september bezochten onze LETS-vrienden uit Rotterdam - van rotter-dam.nl en de dam - Noppes-culinair (Salon Jeltje). Gasten waren Arie Smitskamp en Harry te Riele.

RdamLets sept2015 de Rotter-Dammers

Revolutie

Harry gaf een speech over de veranderingen in de officiële geldsystemen, in zijn ogen vergelijkbaar met de 'Energiewende' en de veranderingen in de automobielindustrie. Burgers willen weer medezeggenschap over (hun) geld, kort gezegd, en deze trend begint langzaam maar zeker overal momentum te krijgen. Noppes en Rotter-Dam zijn daarin de pioniers.

Warm geld

Na afloop spraken Harry en Arie in de discussie met Noppesleden hun bewondering uit over de warmte die onze maandelijkse bijeenkomst uitstraalt. Rotter-dam zou ook graag zo en in zulke getalen bij eenkomen. Een beetje jaloers dus. Van hun groeicijfers kunnen wij dan weer dromen ... in 2 jaar tijd zijn zij net zo groot gegroeid als oudere broer Noppes. Hoe belangrijk is groei? Noppes en Rotter-Dam zien beiden in groei een manier om de handel levendig te houden; voor Noppes kan het ook een manier zijn om de vereniging te vernieuwen. We spraken ook over kwesties als het ledenbestand (Rotter-Dam heeft veel zzp'-ers), over transacties (Dammers blijken elkaar naast 'Dam'-klussen ook euro-klussen te gunnen) en samenwerken: Rotter-Dam wil graag met ons als vrienden optrekken. Onder onze leden waren er enkelen die het wel zien zitten om een zusterclub van Rotter-Dam te worden en in één database van Cyclos te kruipen. We zouden als eerste stap 'zusje' Amster-Dam kunnen opzetten, een nieuwe LETS naast Noppes waar alle huidige Noppers lid van (kunnen) worden. Klein probleempje: noppen zijn niet zomaar converteerbaar naar Dammen.

Stichting vs Vereniging

Er kwam uiteraard nog meer aan de orde, we kunnen veel van elkaar leren, maar de ruimte is beperkt. Het succes van Dam ligt zeker mede aan de bezieling van het stichtingsbestuur. Die bezieling krijgt bij Rotter-Dam meer bescherming dan bij Noppes: Rotter-Dam is een stichting en niet - zoals wij - een vereniging.

Rotter-Dam, we houden contact!

Door: FH


2015 - Dank ARJUNA, TEXEL, FINA

 Een geslaagd feest voor ARJUNA, TEXEL en FINA

Het was me het feestje wel, eind oktober 2015, om ARJUNA, TEXEL en FINA te bedanken voor hun jarenlange niet aflatende inzet voor Noppes, respectievelijk als voorzitter, secretaris en boekhouder.
Zo konden we weer eens merken hoeveel talenten er bij Noppes zijn.
Toen ik rond enen in de zaal binnenkwam was het een blijmoedige chaos van heel veel heel hard werkend volk, druk bezig met de uitermate feestelijke versieringen en overige voorbereidingen.
Diep van binnen vroeg ik me wel stilletjes af of die chaos nog wel goed zou komen.
Geheel ten onrechte: om drie uur was alles perfect en in orde om de eregasten te ontvangen. Er bleek een prachtig programma in elkaar gezet en de beide ceremoniemeesters leidden dat alles met charme en vaste hand in goede banen. In de drie workshops zetten velen zich enthousiast aan de arbeid; de interviews gaven een kijkje in de geschiedenis; het feestlied klonk prachtig – zie en beluister het vierkoppig koor hier in het filmpje op het Noppesfacebook – en het refrein werd enthousiast meegezongen. En natuurlijk waren er – terecht! – veel warme woorden voor de drie betrokkenen, maar ook voor MAGNANI die zo vaak zo'n steun op de achtergrond is geweest.
Ook de lekkere hapjes en de vlotwerkende bar- en keukenploeg droegen bij aan het geheel.
Aan het eind van het officiële programma werd er nog uitbundig gedanst.
THULE en DOPHEIDE, die de zaak op touw en in de steigers hebben gezet: ik vond het heel erg geslaagd, en ik ben vast niet de enige!.

ASSIOPEA

Het "waarderingsfeest wordt donderdag 19 november om 21.30 uur uitgezonden door Salto tv1, gemaakt door "het Gewilde Westen".
Ook hier te zien in uitzending gemist. (Hoe lang weten we niet.)